Σχέδιο Συγγραφής
Η συγγραφή μιας εργασίας αρχίζει με την δημιουργία ενός γενικού σχεδίου για τον περιεχόμενο των θέσεων μας που θα αναπτυχθούν, όπως αυτό που παρουσιάζεται παρακάτω.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
- Το ονοματεπώνυμο μπαίνει στην κορυφή του εξωφύλλου σε πτώση ονομαστική .
- Η σειρά των ονομάτων, αν υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, είναι αλφαβητική.
- Στο κέντρο του εξώφυλλου μπαίνει ο τίτλος σε κεφαλαία
- Στο κάτω μέρος του εξώφυλλου μπαίνει ο τόπος και ο χρόνος έκδοσης της εργασίας
ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΤΛΟΥ
- Η μορφή του τίτλου να είναι καταφατική μπορεί όμως λόγω ιδιαιτεροτήτων να διατυπωθεί και σε ερωτηματική μορφή.
- Να είναι κατανοητός και να αποδίδει το νόημα του προβλήματος-θέματος που εξετάζεται.
- Η διατύπωση του τίτλου θα πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Α) Θα πρέπει να εκφράζονται ευχαριστίες προς τα άτομα που πιστεύετε οτι σας βοήθησαν κατά την εκπόνηση της εργασίας.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Α) Δεν είναι πάντα απαραίτητος (Γι αυτό θα πρέπει να συνεννονοηθείτε με τους επόπτες καθηγητές).
Β) Γίνεται αναφορά στο σκοπό της έρευνας-περιγραφή στο θέμα που ερευνάται
Αντί για πρόλογος μπορεί να σας ζητηθεί μια περίληψη, η οποία είναι πιο σύντομη σε έκταση και πιο περιεκτική.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Α) Θα πρέπει να αποτελούν μια λίστα με όλα τα κεφάλαια και τα υποκεφάλαια της πτυχιακής, τη βιβλιογραφία, τους πίνακες και τα διαγράμματα, καθώς και τα παραρτήματα (πρόσθετες εικόνες και άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες) που μπορεί να χρησιμοποιήσετε. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται και οι αριθμοί σελίδων.
Β) Για τη διευκόλυνσή σας, το WORD παρέχει έτοιμα πρότυπα με λίστες περιεχομένων. Απλά επιλέγετε: Εισαγωγή- Αναφορά- Ευρετήρια και Πίνακες- Πίνακας Περιεχομένων.
Κεφάλαιο Α
Α) Η Διατύπωση προβλήματος-θέματος που θα εξεταστεί θα πρέπει να είναι ακριβής ,να έχει σαφήνεια και πληρότητα .
Β) Ανάλυση του προβλήματος και ερμηνεία βασικών όρων του θέματος που εξετάζεται.Η ερμηνεία των βασικών όρων του θέματος δεν θα πρέπει να είναι λεξικολογική αλλά εννοιολογική και λειτουργική, δηλαδή κάθε βασικός όρος να αντιπροσωπεύει μια βασική μεταβλητή στην έρευνα του.
Γ) Καθορισμός των υποθέσεων της έρευνας .Κατά τη διατύπωση της υπόθεσης ο ερευνητής θα πρέπει να προσέξει η διατύπωση της υπόθεσης να είναι ξεκάθαρη, συνοπτική, σαφής και κατανοητή. Για να βρει ο ερευνητής ποιες υποθέσεις πρέπει να περιλάβει στην έρευνα του θα πρέπει να θέτει ερωτήματα όπως: Τι επηρεάζει αυτό που μελετώ, ποιοι παράγοντες το ορίζουν, τί εξυπηρετεί αυτό που μελετώ;
Κεφάλαιο Β
Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται ανασκόπηση της σχετική βιβλιογραφίας που υπάρχει για το θέμα, βοηθώντας τον ερευνητή α)να διαμορφώσει την δική του οπτική ματιά πάνω στο θέμα β)την απόκτηση περισσότερης γνώσης πάνω στο θέμα γ) να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα .
Κεφάλαιο Γ
Διατύπωση μεθοδολογίας έρευνας ή σχεδιασμός έρευνας .Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται α) τα μέσα συλλογής των πληροφοριών β) οι δοκιμές της έρευνας γ) η ανάλυση του τρόπου επιλογής όπως και τα βασικά χαρακτηριστικά του δείγματος
Κεφάλαιο Δ
Επεξεργασία δεδομένων. Γίνεται αναφορά στους τρόπους, τα μέσα και στη σειρά ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας.
Κεφάλαιο Ε
Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται τα συμπεράσματα-προτάσεις που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων.
Θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι πηγές έντυπες και ηλεκτρονικές που χρησιμοποιήσατε κατά την εγγραφή της εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να συνθέσετε τη βιβλιογραφία σας, θα βρείτε στον οδηγό των βιβλιογραφικών αναφορών της σελίδας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Περιέχουν εικόνες ή οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο πληροφοριακό υλικό, το οποίο πιστεύετε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα.